IJS Odsek za reaktorsko fiziko, F8
IJS
F8
[En]
EN
menu

Domača stran Odseka za reaktorsko fiziko (F8)

O ODSEKU

Na področju reaktorske fizike so naše raziskave usmerjene predvsem v razvoj novih metod za preračune raziskovalnih in močnostnih reaktorjev. V zadnjem času posvečamo poseben poudarek preveritvi knjižnic jedrskih podatkov. Raziskujemo transport nevtronov, fotonov in elektronov z metodo Monte Carlo ter pripravo jedrskih podatkov za te preračune, napredne nodalne metode, homogenizacijo osnovne celice in gorivnega svežnja ter metode namenjene za natančno rekonstrukcijo porazdelitve moči. Izdelali smo več programov za reaktorske preračune, ki se uporabljajo na reaktorju TRIGA v Ljubljani in v Nuklearni elektrarni Krško. Razvili smo svoj lasten program za preračun gorivnega cikla, katerega s pridom uporabljamo že od prvega zagona Nuklearne elektrarne Krško. Ob vsaki menjavi goriva opravljamo preveritev projekta sredice in izvajamo fizikalne zagonske teste ob vnovičnem zagonu reaktorja. Pri tem uporabljamo lastno metodo meritve reaktivnosti kontrolnega svežnja z vstavitvijo. S to našo metodo smo bistveno zmanjšali čas vseh fizikalnih testov, ki so potrebni ob vnovičnem zagonu Nuklearne elektrarne Krško, po menjavi goriva.
Preučujemo tudi modele reaktorjev četrte generacije, napredne nevtronske vire ter podatke in materiale za fuzijske reaktorje. Sodelujemo pri projektu JET – Joint European Torus in sicer na izračunih transporta nevtronov v raziskovalnem reaktorju JET- Culham v Veliki Britaniji.
Na področju fizike plazme so raziskave razdeljene na računalniške simulacije in eksperimente, ki se izvajajo v našem laboratoriju. Največ se ukvarjamo z diagnostiko parametrov plazme. Te raziskave so uporabne tudi pri projektu fuzijskih reaktorjev JET in ITER.
Na področju medicinske fizike so naše raziskave usmerjene v slikovno vodeno terapijo, kjer poskušamo z uporabo naprednih metod medicinskega slikanja izboljšati terapijo pacientov z rakom.

Več o raziskovalnih področjih na Odseku za reaktorsko fiziko:
- Reaktorska fizika
- Fuzija
- Fizika plazme
- Medicinska fizika
- Fizika polprevodnikov
Več o delu Odseka za reaktorsko fiziko po posameznih letih je v letnih poročilih IJS (povezava).

ZA ŠTUDENTE

Na Odseku za reaktorsko fiziko vabimo k sodelovanju študente Za teme in več informacij obiščite For more information please visit domačo stran dr. Luke Snoja ali pišite na e-mail.


NOVICE:

Maj-2024
Uradna otvoritev eksperimentalne naprave KATANA - vodna aktivacijska zanka bo 3. Junija 2024 na Reaktorskem centru.


 

February-2024

Video o tečaju ENEEP @ JSI 2023. Avtor: Sebastian Pleško.


 

September-2023
tanjaanze
Na mednarodni konferenci NENE2023 sta dva sodelavca Odseka za reaktorsko fiziko sta prejela nagrado: Tanja Goričanec za najboljši prispevek mladega avtorja in Anže Pungerčič za najboljši plakat.

Junij-2023
ifmif-dones
Na ICJT je bila 23.6.2023 organizirana predstavitev mednarodnega fuzijskega projekta IFMIF DONES. Po predstavitvi je bil organiziran ogled reaktorja TRIGA.


 

Junij-2023
trigatriga
Letos je bilo na reaktorju TRIGA organiziranih že več tečajev, ki jih vodijo sodelavci odseka F8. V juniju so bili na tečaju tudi študenti iz EPSRC Nuclear Energy Futures CDT Programme (at Imperial College London). Foto: S. Pleško.


 

marec-2022
avce
Med Strateškimi dnevi Odseka F8 smo obiskali črpalno hidroelektrarno Avče na reki Soča. Fotografija udeležencev strokovne ekskurzije pod glavnim ventilom hidroelektrarne.
Več o tej hidroelektrarni.
Več fotografij s Strateških dni odseka F8.


 

December-2022
Celebrating_the_80th_Anniversary

Film iz TRIGA reaktorja ob: Celebrating the 80th Anniversary of the First Nuclear Reactor Criticality. Avtorji: Sebastian Pleško, Tanja Goričanec in Julijan Peric.


 

maj-2022
kmjs2022

5. maja 2022 je bila na Reaktorskem centru v Podgorici pri Ljubljani deveta konferenca mladih jedrskih strokovnjakov. Domača stran konference mladih je na tej povezavi.


 

december-2020
Film v letu 2020 (avtor Jan Malec).


 

oktober-2020
Uppsala
Od 28. septembra do 2. oktobra 2020 je bil na našem reaktorju TRIGA za študente iz univerze Uppsala organiziran tečaj ‘’Experimental reactor physics’’. Tečaj je bil zaradi Covida-19 organiziran virtualano.


 

september-2020
NENE2020
Od 7. do 10. Septembra 2020 je Odsek za reaktorsko fiziko uspešno organiziral mednarodno konferenco NENE2020. Zaradi Covida-19 je bila konferenca prvič v hibridni obliki. Zbornik s te konference je na spletnem naslovu: NENE 2020 Conference Proceedings


 

januar-2019
Dr.Haghighat
V okviru doktorskega študija Fakultete za matematiko in Fiziko, modula Jedrska tehnika, je na Reaktorskem centru Instituta Jožef Stefan predaval dr. Alireza Haghighat iz Virginia Tech.
Tu je seznam dvotedenskega ciklusa predavanj z naslovom "Particle Transport Methods and Application".
Med njegovim obiskom so tudi potekali pogovori o nadaljnjem sodelovanju med Virginia Tech in IJS.


 

Marec-2018
MIT at TRIGA
Od 26. do 30. Marca 2018 je bil organiziran tečaj "MIT Dedicated Practical Educational Course "Experimental reactor physics" na reaktorju TRIGA.
Tečaja so se udeležili študentje univerze MIT in njihova profesorja prof. Kord Smith in prof. Benoit Forget.

Povezave in fotografije:

http://radioprvi.rtvslo.si/2018/04/fiziki-z-ameriske-mit-obiskali-reaktor-triga/

https://val202.rtvslo.si/2018/03/frekvenca-x-17/

http://4d.rtvslo.si/arhiv/prvi-dnevnik/174529845 (at 13:10)

http://www.rtvslo.si/kolumne/ko-pride-mit-v-slovenijo/451114

http://f8.ijs.si/MIT_at_TRIGA_2018 (Fotografije)


 

februar-2018
KMJS2018
26. februarja 2018 je bila na Reaktorskem centru v Podgorici pri Ljubljani peta konferenca mladih jedrskih strokovnjakov.
Domača stran je na spletu na tej povezavi.


 

februar-2017
27. februarja 2017 je bila na Reaktorskem centru v Podgorici pri Ljubljani četrta konferenca mladih z odseka za reaktorsko fiziko (F8).
Fotografije s konference mladih.
kmjs2017

Kontakti

Inštitut "Jožef Stefan"
Odsek za reaktorsko fiziko (F8)
Jamova cesta 39
SI-1000 Ljubljana
Slovenija, EU

Tel.: 01 588 5450
Fax: 01 588 5377
Web: f8.ijs.si
E-mail: (povezava)

Odsek za reaktorsko fiziko se nahaja na
Reaktorskem centru Podgorica, (OpenStreetMap 46.0937/14.5966)

Vodja odseka:
izr. prof. dr. Luka Snoj.